2025: robotin vuosi

Internet muutti tiedon hankkimisen ja jakamisen. Robotiikka muuttaa arjen toimintatavat ja ihmisen ja koneen yhteiselon. Näin tapahtuu myös teollisuudessa.

Markkinat määräävät menestyykö yrityksesi vai ei. Menestyjillä on hyvät tuotteet ja koko ketju hankinnasta palvelubisnekseen soittaa samaa toiminnallisen tehokkuuden sävelmää. Jyvät erottuvat kuitenkin akanoista. Parhaat yritykset investoivat nyt voimakkaasti tuotannon seuraavaan vaiheeseen ollakseen edelleen askeleen edellä kilpailijoitaan. Teollisuusrobotiikka on valmistavan teollisuuden Sampo.

Robotteja käytetään globaalisti tuotantolaitoksissa entistä enemmän. Kiina on julkaissut kansallisen, vuoteen 2025 tähtäävän ohjelmansa teknologian suurvallaksi. Ohjelman painopisteitä on useita ja muun muassa robotiikkaan panostetaan voimakkaasti. Täysautomaattisia tehtaita synnytetään koko ajan lisää suunnitelmallisesti. Miksi robotit, vaikka työvoimaa on saatavilla pilvin pimein? Vastauksena ovat tuottavuus, turvallisuus ja tarkkuus.

Boston Consulting Group julkaisi tutkimuksensa, jossa robottien osuus globaalista teollisuustuotannosta arvioitiin 25 prosentin suuruiseksi vuonna 2025. Tänä päivänä sama luku on noin 10 prosenttia. Samaan aikaan robotiikan arvioidaan nostavan monen toimialan tuottavuutta jopa 30 prosentilla. Nykyään eniten robotiikkaan investoidaan Aasiassa. Miksi Eurooppa, Suomi mukaan lukien ei halua nähdä totuutta? Aasia menee kilpailukyvyssä heittämällä ohi ja markkinat palkitsee jälleen parhaat. Muut kärsivät kunnes kuihtuvat pois.

Meillä kaikilla on mahdollisuus kilpailla menestyksekkäästi globaaleilla markkinoilla. Robottiteknologia on saatavilla globaalisti. Tekniikkaa integroidaan enemmän robotteihin ja ne kykenevät tekemään yhä monimutkaisimpia kokoonpanoja tehokkaasti. Tulevaisuus on jo täällä.

Tänään on hyvä syy olla erittäin ylpeä ABB:läinen. Maailman ensimmäinen koneen ja ihmisen aitoon yhteistyöhön kykenevä robotti esitellään ensimmäistä kertaa suurelle yleisölle Suomessa. Tervetuloa tutustumaan YuMi®-robottiin Teknologia 2015 -messuilla! ABB-osasto 6 c 79. Nähdään siellä!

 

Kategoriat and Avainsanat
Tietoja kirjoittajasta

Janne Leinonen

Toimin ABB:llä Suomessa Robotics-liiketoimintayksikön johtajana. Työni on monipuolista ja saan työskennellä modernin tekniikan parissa kansainvälisessä yrityksessä. ABB:llä olen työskennellyt reilut kymmenen vuotta niin kotimaassa kuin ulkomaillakin erilaisissa tuotehallinnan ja myynnin johtamistehtävissä. Koulutukseltani olen tuotantotalouden diplomi-insinööri. Nykyisessä työssäni tekniikka ja talous yhdistyvät mielenkiintoisella tavalla. On innostavaa, kun saa tehdä työtä robotiikan parissa yhdessä innovatiivisen porukan kanssa.
Kommentoi