Suomalaista huippuosaamista maailman kansainvälisimpään liiketoimintaan

Loistoristeilijät, jäänmurtajat, potkurilaitteet ja moottorit - suomalainen osaaminen näkyy monin tavoin maailman kansainvälisimmässä liiketoiminnassa.

Mikä mahtaa olla kansainvälisintä liiketoimintaa maailmassa? Kysymys on kiperä, mutta yksi vahvimmista ehdokkaista on ilman muuta merenkulku ja laivanrakennus. Varustamon päättäessä laivanrakennusprojektista sen parissa touhuaa useimmiten monia eri maissa olevia telakoita, jotka ovat puolestaan riippuvaisia ympäri maailmaa toimivista kansainvälisistä laivasuunnittelijoista sekä materiaali- ja laitetoimittajista. Kun alus on valmis, se voi operoida missä päin maailmaa tahansa.  Laitetoimittajien laaja ja globaali huoltoverkosto tukee aluksen operointia.

Mikä on Suomen asema kansainvälisessä laivanrakennuksessa? Vaikka varsinainen laivanrakennus Suomessa on kansainvälisessä mittakaavassa pientä, rakennetaan täällä korkean tason ja korkean jalostusarvon innovatiivisia aluksia, jotka ovat lippulaivoja maailman merillä. Suomessa rakennetut alukset, loistavat risteilijät ja voimakkaat jäänmurtajat huomataan.

Perinteisessä laivatekniikassa turvallisuus-, ympäristö- ja polttoainetalousvaatimukset edellyttävät, että järjestelmät ovat nykyaikaista huippuluokkaa. Lisäksi esimerkiksi matkustajalaivassa tulee olla täydelliset viimeistä teknologiaa olevat hotelli-, ravintola-, viihde- ja virkistysjärjestelmät. Muissa laivoissa voi olla huippuluokkaa olevia prosessijärjestelmiä automaatioineen.

Suomessa kehitetään ja valmistetaan maailmanluokan tuotteita ja palveluja, joita menestyksekkäästi toimitetaan laivoihin ympäri maailmaa, ja joihin koko laivan eliniän toimitetaan huoltopalveluja. Monissa tuotteissa suomalaiset ovat aivan maailman terävintä kärkeä. Menestystä ja kasvua on saavutettu myös nykyisessä tiukassa taloudellisessa tilanteessa. Arktinen teknologia, dieselmoottorit, potkurilaitteet ja informaatioteknologia olkoon tästä esimerkkejä.

Laivaympäristö tuo mukanaan monipuoliset teknologiset haasteet. Vaikka teknologia on kehittynyttä, järjestelmissä on toki edelleen paljon kehittämisen mahdollisuuksia. Asiakkaiden kasvavat vaatimukset pitävät huolen, että niitä todella kehitetään. Suomalaiselle osaamiselle on tulevaisuutta, laivoja tarvitaan aina.

Laivanrakennus on erittäin kansainvälistä korkean teknologian liiketoimintaa, jossa suomalaiset yritykset menestyvät. Sen parissa on ilo tehdä työtä – ja työstään voi olla myös vähän ylpeä.

Kategoriat and Avainsanat
Tietoja kirjoittajasta

Antti Lehtelä

Työskentelen markkinointipäällikkönä ABB:llä Marine and Ports –yksikössä. Vastaan meriteollisuuden tarpeisiin tehtävien propulsiotuotteiden markkinoinnista maailmanlaajuisesti. Yli 30-vuotisen ABB-urani olen omistanut laivoille, olen toiminut erilaisissa laivoihin liittyvissä myynti ja markkinointitehtävissä. Työssäni mielekkäintä on sen monipuolisuus ja se että toimimme monessa suhteessa markkinoilla suunnannäyttäjänä ja tuomme markkinoille uusia ja innnovatiivisia tuotteita. Niiden markkinoinnissa riittää kyllä työtä.
Kommentoi