Aurinkosähköä alehintaan

Viime vuosien huima kehitys aurinkosähkötekniikoissa ja -markkinoissa on kulkenut vauhdilla Suomen ohitse, mutta ei hätää.

Suomessakin pääsemme siivellä ratsastajina ilman häpeää hyödyntämään kehityksen hedelmiä edullisena aurinkosähkönä, voisipa jopa sanoa halpana aurinkosähkönä.

Miten tähän on päädytty? Aurinkosähköjärjestelmien tuotekehitykseen on edelläkävijämaissa panostettu unohtamatta kuitenkaan kotimarkkinoiden kehittämistä sopivilla kannustimilla. Tämä suuntaus alkoi jo parikymmentä vuotta sitten, kun viisaasti ennakoiden Saksassa ja muutamassa muussa maassa nähtiin aurinkosähkön kiistattomien etujen olevan mahdollisia ja tavoiteltavia. Tunnettuja etuja ovat päästöttömyys, pitkä elinikä ja huoltovapaus sekä kilpailukykyinen hinta.

Energiasektorilla muutokset ovat hitaita, mutta kärsivällisyydellä ja määrätietoisella työllä on päästy eteenpäin ohjaamalla teollisuus-, ympäristö- ja energiapolitiikka toimimaan yhdessä. Suomalainen kauhistus, teknologiasidonnainen tuki on ollut avainasemassa kehityksen vauhdittamisessa. Viime vuosien tuotantovolyymien huiman kasvun aiheuttama ennakoimattoman nopea hinnan aleneminen on nyt mahdollistanut verkkopariteetin (aurinkosähkön tuottohinta lähellä verkkosähkön hintaa) saavuttamisen useissa maissa. Suomessakin tämä on aiheuttanut painetta nopeisiin säännösten ja määräysten muutoksiin. Ehkä vihdoin aurinko paistaa Suomessakin.

Epäilijöiden yleisimmät vasta-argumentitkin – kallis hinta, jatkuva tukien tarve ja aurinkoenergian olematon saanto Suomessa – ovat jo hapantuneita argumentteja, kuten professori Peter Lund toteaa tuoreessa artikkelissa (Helsingin Sanomat 15.3.2015).

Tiettyjen tahojen toitottama energian varastoinnin välttämättömyys ei ole ollenkaan ajankohtaista Suomessa pitkään aikaan kahdesta syystä. Ensinnäkin pientuotannolla tuotetun energian osuus on vielä pitkään suhteellisesti pieni ja toiseksi aurinkosähkömarkkinat näyttävät kehittyvän Suomessa suuntaan, jossa energia pyritään tuottamaan lähellä kulutuspistettä sopivankokoisilla järjestelmillä. Aurinkosähkön kilpailukyky paranee, kun lähellä tuotettavasta aurinkosähköstä ei synny siirtokuluja. Itse tuotetun ja kulutetun energian arvohan on siirron ja energian hinnan kokonaissumma, kun taas verkkoon syötetyn ylijäämäsähkön arvo on lähellä pelkän energian arvoa Suomessa. Tosin muunlaisiakin innovatiivisia liiketoimintamalleja on näköpiirissä, kuten Helenin pian käyttöönotettava Suomen suurin Suvilahden aurinkosähköjärjestelmä osoittaa (Tekniikka&Talous 10.3.2015).

Viimeisenä tekijänä hintojen alentumisessa Suomessa on ollut kotimaisten alalla toimijoiden määrän lisääntyminen ja kilpailun kasvaminen. Vuodesta 2015 onkin tulossa merkittävä aurinkosähkömarkkinoiden kasvussa Suomessa. Samalla suomalaisten toimijoiden uskottavuus ja kyky vientiprojekteihin paranee. Suomen markkinathan ovat vain ensi askel markkinoille, jossa ABB suomalaisella teknologialla on jo merkittävänä toimijana.

Ja lopuksi kuningaskysymys: Kannattaako odottaa vielä muutama vuosi, jotta aurinkosähköjärjestelmän hinta olisi vielä edullisempi? Ei kannata. Mitään dramaattista hinnan alennusta ei ole odotettavissa ja odottaminen johtaa vain menetettyihin ”puhtaisiin” elektroneihin. Näin kevätauringon paisteessa on syytä rohkeasti ja ennakkoluulottomasti ottaa energiantuottoaskel. Pieni askel ihmiselle, jättiloikka ihmiskunnalle.

Aurinkoisin kevätterveisin: Onnellinen aurinkosähkön kuluttaja ja taitaja.

Kategoriat and Avainsanat
Tietoja kirjoittajasta

Jyrki Leppänen

Vastaan ABB:llä aurinkosähkövaihtosuuntaaja-liiketoiminnassa voimalaitoskokoluokan aurinkosähköinverttreiden globaalista tuotehallinnasta. Käytännön työssäni olen hyvin paljon tekemisissä eri puolilla maailmaa olevien paikalliskonttoreidemme ja heidän asiakkaidensa kanssa tuomassa näkemystä ja asiantuntemusta mutta myös etsimässä asiakastarpeita ja saamassa uusia ideoita. Tulin ABB:lle reilut lähes 10 vuotta sitten mukaan pieneen tiimiin käynnistämään ABB:lle aivan uutta liiketoimintaa. Pitkällinen kokemukseni uusista energiatekniikoista ja erityisesti aurinkosähköstä olivat tässä merkittävänä apuna. Käytännössä työni vaihtelee välillä hyvinkin teknisistä asioista, myyntiin ja markkinointiin ja jopa tutkimustakin sivuten. Tekniset yksityiskohdat ovat töiden suola, mutta kyllä kansainvälisessä liiketoiminnassa uudet tuttavuudet ja kulttuurit ovat mielenkiintoinen asia.
Kommentoi