Saisiko olla tuuli- vai tuontienergiaa?

Sinäkin maksat tuontienergiasta 2 euroa joka päivä. Tuulivoimaa lisäämällä energiaomavaraisuutta on mahdollista merkittävästi vahvistaa.

Maailman tuulivoimapäivää vietettiin 15.6. Suomen näkökulmasta tuulivoima vaikuttaa pieneltä energiatuotantomuodolta, joten tarvitseeko se omaa merkkipäivää? Totuus kuitenkin on se, että maailmanlaajuisesti tuulivoimakapasiteettia lisätään 40 GW:n vuosivauhdilla, mikä vastaa energiatuotannoltaan yli 10:tä Olkiluoto 3 -reaktoria.

Tuulivoima on aina herättänyt suuria tunteita niin Suomessa kuin maailmalla. Puolestapuhujat ja vastustajat ovat tuoneet mielipiteensä voimakkaasti esille ja joskus väittely ollut hyvin kiivasta. Väitellään asioista kuten tuulivoimalle maksettavista tuista, maisema- ja äänihaitoista, ympäristöystävällisyydestä, lintuongelmista jne. Lista on loputon.

Täytyy muistaa, että mikään energiatuotantomuoto ei ole ongelmaton. Tiettävästi ei ole energiatuotantomuotoa, joka ei olisi jotenkin yhteiskunnallisesti tuettu. Uusiutuvilla energiatuotantomuodoilla on kuitenkin se etu, että energiatuotanto on ympäristöystävällistä ja tuuli- sekä aurinkovoimalla polttoaine on ilmaista. Mutta ennen kaikkea se lisää energiaomavaraisuutta!

Maailman tuulivoimapäivä (15.6.) onkin tänä vuonna tuonut esille tuulivoiman juuri energiaomavaraisuuden näkökulmasta. Energiaomavaraisuus tulee tulevaisuudessa olemaan yhä tärkeämmässä roolissa etenkin Euroopassa, jossa fossiilisten polttoaineiden tuontitarve on merkittävä. On arvioitu, että jokainen eurooppalainen maksaa tästä tuonnista 2 euroa joka päivä eli vuositasolla 421 miljardia euroa.

Kaikkea tätä tuulivoima ei tietenkään pysty korvaamaan, mutta tuulivoimalla tulee olemaan merkittävä vaikutus tulevaisuuden energiatuotannossa ja energiaomavaraisuuden mahdollistajana.

Kategoriat and Avainsanat
Tietoja kirjoittajasta

Teijo Kärnä

Toimin ABB:llä liiketoimintakehitysjohtajana vastuualueena tuulivoima ja erityisesti tuuliturbiiniin tulevat generaattorit ja taajuusmuuttajat. ABB:llä olen ollut vuodesta 1998 erilaisissa myyntitehtävissä, joihin myös nykyinen tehtäväni lukeutuu. Olen toiminut tuulivoiman parissa jo toistakymmentä vuotta, ja seurannut läheltä tuulivoiman huikeaa kehitystä ja kasvua maailmalla. Tämä kehitys innostaa ymmärtämään energiatuotantoa kokonaisuutena ja sitä, miten ABB:läisenä voin auttaa kehittämään parempia ratkaisuja tulevien energiahaasteiden ratkaisemiseksi.
Kommentoi