Tarvitseeko älykäs sähköverkko älykkäämpää palvelua?

”Mikä se älykäs sähköverkko on", kysyttiin minulta kotona. Olipa hyvä kysymys. Aloin miettiä tarvitseeko älykäs sähköverkko älykkäitä palveluita?

Mitä tarkoittaa älykäs sähköverkko? Minusta se on ihan sama sähköverkko kuin aiemminkin, mutta höystettynä erilaisilla sovelluksilla, joilla parannetaan sähkönjakelun luotettavuutta ja monipuolistetaan verkon käyttömahdollisuuksia.

Itsekorjaava sähköverkko on älykkään sähköverkon sovellus, jossa esimerkiksi vikatilanteessa sähkö ohjataan kuluttajalle vaihtoehtoista reittiä. Tästä huolimatta mahdollisesti vaurioitunut verkon osa tarvitsee huoltoa. Ja nopeasti, koska toista vaihtoehtoista reittiä ei ehkä enää ole.

Mitä muuta älykäs sähköverkko sisältää? Ainakin se sisältää hajautettua uusiutuvaa energiantuotantoa, energiavarastoja, sähköautoja ja paljon automaatiota. Tarvitsevatkohan ne palveluita? Kyllä vain, joskin ehkä hieman erilaisia kuin perinteiset vuosihuollot. Esimerkiksi aurinkosähköjärjestelmä tai tuulivoimala on saatava nopeasti ylös, jos luonto tarjoaa varojaan. Yöllä ja tyynellä ei ole niin kiire. On siis pystyttävä sopeuttamaan tarjonta nopeasti vaihtuvaan kysyntään. Se on dynaamista ja mielestäni älykästä palvelua.

Nopeasti kehittyvän sähköverkkoteknologian palveluita pitää suunnitella hyvissä ajoin, mielellään jo tuote- ja järjestelmäkehitysvaiheessa, ettei hyvän käytettävyyden mahdollistavasta ylläpidosta tule liian vaikeasti toteutettavaa ja kallista. Älykäs sähköverkko on varmasti mahdollisuus myös palveluinnovaatioille.

Mikä sinusta on älykästä palvelua?

Kategoriat and Avainsanat
Tietoja kirjoittajasta

Jari Konttinen

Kehitän ABB:llä palveluja ja ratkaisuja sähköjärjestelmiin, jotta tarjontamme vastaisi entistä paremmin sähköalan tarpeisiin. Pidän työstäni erityisesti sen monipuolisuuden vuoksi. Saan olla mukana ideoinnista konseptin rakentamiseen, myyntiin ja toteutukseen sekä jatkokehitykseen. Kaikkiin vaiheisiin kuuluu oleellisena osana tiimityö asiakkaiden ja ABB:läisten kanssa.
Kommentoi