Insinöörit pelastavat maailman

Kansainvälisen energiajärjestön mukaan 2/3 käytettävissä olevasta energiansäästöpotentiaalista odottaa ottajaansa.Insinöörityöllä voidaan pelastaa maailma.

Ilmastonmuutos on merkittävin globaali haasteemme ja kaipaa pikaisia toimia. Sen hillitsemiseksi kansainvälinen energiajärjestö IEA on jo pitkään korostanut kahta tekijää: talouskasvun ja energiankulutuksen kasvun välistä riippuvuutta sekä energiankulutuksen ja hiilidioksidipäästöjen määrän kasvun kytkyä.

Lääkkeet näiden kytkyjen katkaisemiseksi löytyvät jo ”kaupan hyllyltä”. Energia, on se sitten sähköä tai polttoainetta, on käytettävä fiksusti. Tätä tarkoittaa energiatehokkuus. Samalla paletistamme löytyvät myös uusiutuvat energianlähteet, jotka eivät aiheuta kasvihuonekaasupäästöjä. Kuulostaako yksinkertaiselta?

Tässä kuvaan astuvat insinöörit, joiden kätten jäljet odottavat ottajaansa. Osana tervettä markkinakilpailua insinöörit kehittävät edelleen korkeamman hyötysuhteen moottoreita ja älykkäämpiä taajuusmuuttajia. Kunnianhimoisen insinöörityön ansiosta asiakkaamme säästävät ABB:n taajuusmuuttajilla 350TWh energiaa vuodessa. Säästö vastaa yli neljä kertaa Suomen vuotuista sähköenergian kulutusta. Iso luku, mutta vielä hurjemmaksi tämän tekee se, että lähes 70 prosenttia kohteista yhä odottaa energiatehokasta ratkaisua. Töitä insinööreille siis riittää.

Oman työni kannalta merkittävin kipinä on eettisellä puolella. IEA:n tuore energiakatsaus ottaa vahvasti kantaa energiatehokkuuden ja elintason väliseen kytkyyn.  Maailmassa elää edelleen jopa 1,3 miljardia ihmistä ilman sähköä ja 2,6 miljardia ilman mahdollisuutta hygieeniseen ruoanvalmistukseen. Energiatehokkuustoimet mahdollistavat edullisen sähkönjakelun ja näin elintason kohoamisen. Työtä riittää myös minun eläkepäivieni jälkeen. Toivottavasti kipinä tarttui myös Heurekassa 5.12. järjestetyn Sähkön yö -tapahtuman nuoriin osallistujiin. Kiitos vielä yleisölle aktiivisuudesta ja hyvistä kysymyksistä.

IEA World Energy Outlook 2013

 

 

Kategoriat and Avainsanat
Tietoja kirjoittajasta

Jukka Tolvanen

Born in 1969 in Joensuu, Finland, Jukka Tolvanen studied electrical engineering at the University of Technology in Helsinki, where he received his master's degree in 1996. Tolvanen joined ABB Drives as a trainee in 1993 and full time employee in 1996. He has had several managerial positions in R&D, sourcing, sales and product management and marketing. Currently Tolvanen enjoys his time studying energy efficiency full-time. Jukka blogs about energy efficiency related matters in English and in Finnish.
Kommentoi