EX-gecertificeerde service providers zijn ABB-ambassadeurs voor explosieveilige motoren

Gecertificeerde ABB-reparatiepartners uit het ABB Authorized Service Provider programma zijn geauditeerd en bieden service op het hoogst denkbare niveau.

ABB beschikt over een uitgebreid portfolio motoren die geschikt zijn voor toepassing in een explosiegevaarlijke omgeving. Aan die EX-gecertificeerde motoren worden hoge eisen gesteld. Eindklanten moeten kunnen vertrouwen op de kwaliteit en de zekerheid die ABB voor deze machines biedt. Ook nadat motoren gereviseerd of gerepareerd zijn, moet dat vertrouwen blijven bestaan.

Aan EX-motoren worden de zwaarste eisen gesteld. Het bieden van maximale veiligheid bij toepassing in een explosiegevaarlijke omgeving is van groot belang. Vanzelfsprekend moet een klant ook kunnen vertrouwen op die veiligheid nadat een motor gereviseerd of gerepareerd is. Voor het uitvoeren van servicewerkzaamheden beschikt ABB over partners die aan onze hoge kwaliteitsstandaard voldoen. De gecertificeerde partners zijn opgenomen in het ABB Value Provider Program. Facta in Spijkenisse is onlangs toegevoegd aan de selecte groep gecertificeerde service providers voor ABB EX-motoren.

Facta is een gespecialiseerde partner van ABB voor aandrijf-, besturings- en pomptechniek. Naast een bedrijf in Spijkenisse heeft Facta een vestiging in Uitgeest. Facta is leverancier van motoren en drives. Daarnaast zorgt Facta op vakkundige wijze voor onderhoud, revisie en reparatie van elektromotoren en besturingen. De vestiging in Spijkenisse ligt strategisch voor de klanten in de chemische en petrochemische sector die in het Rotterdamse havengebied opereren. Explosieveilig werken is daarom een specialisme van Facta. Conform de richtlijnen van de geldende IECeX03 -regelgeving voert Facta reparaties uit aan explosieveilige apparatuur. Naast de algemene IECeX03 certificatie voldoet het bedrijf aan de zwaardere eisen die ABB stelt. Naast algemene kennis over EX-motoren beschikt een EX-gecertificeerde ABB Authorized Service Provider over specifieke constructieve kennis van de ABB-producten. Bovendien is Facta een van de eerste partners die ook voorraadhoudend is voor nieuwe explosieveilige motoren van ABB.

Motor

Rond het EX en ATEX-gebeuren bestaat er in de markt een aantal onduidelijkheden. Om aan EX-motoren te mogen werken, moet een bedrijf over de nodige certificaten beschikken. Herstellingen moeten volgens de norm worden uitgevoerd. De partners uit het ABB Authorized Service Provider programma dienen bijkomend te beschikken over een EX-certificatie die uitgereikt wordt door ABB. Die certificatie wordt toegekend nadat er voldaan is aan de eisen van een intensieve en strenge audit. Voorafgaand volgen de verantwoordelijken een uitgebreide training door ABB. De audit wordt door een externe organisatie uitgevoerd. In dit geval gebeurt dat door keuringsinstantie SGS Baseefa. De strenge audit wordt iedere drie jaar herhaald.

Door het feit dat een bedrijf door ABB als EX-reparatiebedrijf is erkend, wordt er gewaarborgd dat het ABB-fabriekscertificaat behouden blijft. De behandelde motor zal na reparatie of revisie nog steeds aan de hoge kwaliteitseisen van ABB voldoen. Een gebruiker van ABB-motoren kan volledig vertrouwen op de hoge betrouwbaarheid van zijn machines nadat ze door een partner uit het ABB Authorized Service Provider programma hersteld zijn. Is het niet meer mogelijk of zinvol om een motor te repareren dan kan een voorraadhoudende partner zoals Facta snel een gelijkwaardige nieuwe motor leveren. De ABB-certificering staat garant voor de aanwezigheid van de juiste kennis, informatie en dienstverlening!

Service

Een van de aspecten van de ABB gecertificeerde service providers voor EX-motoren is dat zij de documentatie en de historie van reparaties optimaal op orde hebben. Traceerbaarheid van in het verleden uitgevoerde reparaties is belangrijk. Je wilt immers kunnen nagaan wat er in het verleden met een motor is gebeurd. Dat is ook van belang bij de afweging of een motor gerepareerd, gereviseerd of vervangen wordt. In de praktijk zien we vaak dat de EX-motoren wel geïnventariseerd maar niet genoeg gedocumenteerd zijn. Het is uitermate nuttig om de constructiegegevens van zowel geleverde als gerepareerde motoren beschikbaar te hebben. Op die manier kunnen er goede adviezen gegeven worden hoe een gebruiker zijn machines in optimale conditie kan houden maar ook hoe ze vervangen kunnen worden door passende machines met het correcte vermogen en de juiste asmaat. Een eindklant wil zijn motoren immers inzetten zonder zorgen en zonder ongewenste onderbreking van het productieproces!

Voor ABB is het belangrijk om partners te hebben met een groot lokaal netwerk. Facta is zo’n partner waar service naar de eindklanten voorop staat! Wederverkopers en revisiebedrijven met een klantgerichte instelling, een zorgvuldige aanpak en flexibele oplossingen zijn voor een grote leverancier als ABB uiterst belangrijk. Onze channel partners zijn immers de ambassadeurs van ABB voor de eindklanten. We zien onze partners echt als een verlengstuk van ABB in de markt. Daarom zijn wij blij met betrokken en deskundige partners zoals Facta. Zij dragen bij aan de soepele, veilige en efficiënte bedrijfsvoering van eindklanten die onze ABB-producten en -oplossingen gebruiken en dat is in ieders belang!

Categorieën and Labels
Over de auteur

Ivo Verhoef

Channel Manager voor de Business Motion in Nederland. Verantwoordelijk voor de relatie met de distributiekanalen en Value Providers voor elektromotoren, frequentieomvormers en ABB-apparatuur voor de aandrijftechniek in Nederland, werkzaam bij ABB sinds 2014.
Verwante verhalen
Opmerking bij dit artikel plaatsen