Partner ELTEC houdt ATEX-motoren veilig!

ABB heeft een breed pakket motoren en generatoren die geschikt zijn voor toepassing in een explosiegevaarlijke omgeving.

Aan die ATEX-gecertificeerde motoren worden hoge eisen gesteld. Gebruikers moeten kunnen vertrouwen op de kwaliteit en de zekerheid die ABB voor deze machines biedt. Ook nadat er herstellingen aan de motoren uitgevoerd zijn, moet het vertrouwen blijven bestaan. Gecertificeerde partners uit het ABB Value Provider Program zijn geauditeerd en bieden kwalitatief hoogwaardige service.

Aan ATEX-motoren worden de hoogste eisen gesteld. Het bieden van optimale veiligheid heeft de hoogste prioriteit. Uiteraard moet die veiligheid ook gewaarborgd blijven als een motor gereviseerd of gerepareerd wordt. Voor het uitvoeren van servicewerkzaamheden beschikken wij over partners die aan de hoge kwaliteitsstandaard van ABB voldoen. De gecertificeerde partners zijn opgenomen in het ABB Value Provider Program. Een van die gecertificeerde partners is de firma Eltec in Genk. Met een team van vijftig werknemers is Eltec actief in alle industriële sectoren in België. Met meer dan 25 jaar ervaring is Eltec een van de leiders in de markt op het vlak van onderhoud en reparatie van elektrische motoren en generatoren. In een goed uitgerust werkhuis van 4500m² kan Eltec machines met een gewicht tot 14 ton in onderhoud en reparatie nemen.

Eltec

Rond het ATEX-gebeuren bestaan er nog steeds een heleboel onzekerheden. Om aan ATEX-motoren te mogen werken, moet een bedrijf over de nodige certificaten beschikken. Herstellingen moeten volgens de norm worden uitgevoerd. De partners uit het ABB Value Provider Program dienen bijkomend te beschikken over een ATEX-certificatie die uitgereikt wordt door ABB. Die certificatie wordt toegekend als er voldaan wordt aan de eisen van een intensieve audit. Die strenge audit wordt iedere drie jaar uitgevoerd. Niet alleen wordt de werkplaats geauditeerd maar ook de competenties van de mensen worden getoetst. Door het feit dat een bedrijf door ABB als ATEX-herstelwerkplaats is erkend, wordt er gewaarborgd dat de herstel-richtlijnen van ABB volledig gevolgd zijn. De motor is terug inzetbaar en zal ook na herstel nog steeds aan de hoge standaard van ABB voldoen. Een gebruiker van ABB-motoren kan nog steeds volledig vertrouwen op de hoge betrouwbaarheid en kwaliteit van zijn machines nadat ze door een partner uit het ABB Value Provider Program hersteld zijn.

Is een motor niet herstelbaar of willen klanten een motor vervangen door een machine met een hogere rendementsklasse dan beschikken de gecertificeerde partners van ABB over de kennis voor het selecteren van de juiste motor met de juiste opties. ABB Value providers zoals Eltec beschikken naast die kennis over de uitgebreide contacten in de markt om eindgebruikers te bereiken en ze van de juiste informatie en service te voorzien.

Een bijkomend voordeel is dat een goede partner over de kennis en gegevens van de gebruikte motoren beschikt. In de praktijk zien we steeds dat de ATEX-motoren wel geïnventariseerd maar niet genoeg gedocumenteerd zijn. Meestal zijn het vermogen, toerental, en spanning gekend maar niet de mechanische afmetingen zoals bijvoorbeeld de asmaten of de flensmaten. Eltec doet sinds jaren aan actief motormanagement. Dit houdt in dat alle motoren geïnventariseerd en gedocumenteerd zijn. Op die manier kunnen er goede adviezen gegeven worden hoe een gebruiker zijn machines in optimale conditie kan houden maar ook hoe ze vervangen kunnen worden. Een eindklant wil zijn motoren immers inzetten zonder zorgen en zonder onverwachte onderbreking van het productieproces!

De partners uit het ABB Value Provider Program adviseren over belangrijke nieuwe ontwikkelingen. Zo’n ontwikkeling is het online monitoren van de conditie van de motor met behulp van de smart sensor van ABB. De ABB Ability™ Smart Sensor is een van de vele digitale oplossingen uit het multidisciplinaire platform ABB Ability™. Binnen dat platform zijn de digitale oplossingen van ABB samengebracht zodat alle sectoren kunnen profiteren van de digitale kennis die bij ABB aanwezig is. De ABB Ability™ Smart Sensor is een efficiënt systeem dat het toelaat om motoren vanop afstand op te volgen. De ABB Ability™ Smart Sensor waarschuwt op het juiste moment wanneer het tijd is voor onderhoud. Herstellingen worden op het goede moment uitgevoerd en onverwachte uitval van een machine wordt voorkomen omdat afwijkingen vroegtijdig gesignaleerd worden. Zeker voor ATEX-motoren is het zinvol om ze optimaal te monitoren en gebruik te maken van de zekerheid en de adviezen die door middel van de smart sensor van ABB gegeven kunnen worden. Niet alleen nieuwe maar ook bestaande motoren kunnen eenvoudig uitgerust worden met een  ABB Ability™ Smart Sensor.

ABB is blij met partners zoals ELTEC. Zij beschikken over de juiste kennis en vaardigheden en helpen de eindklanten om de hoogst mogelijke uptime uit het machinepark te halen op een veilige en efficiënte manier.

Categorieën and Labels
Over de auteur

Kris De Boeck

Kris de Boeck is Channel Manager voor België en Luxemburg bij ABB. Hij is Bachelor of Engineering met als specialisatie elektromechanica. Kris heeft een jarenlange ervaring op het gebied van engineering en toepassing van drives en elektrische machines voor de industrie.
Opmerking bij dit artikel plaatsen