ABB ontzorgt en helpt bij het besparen van brandstof aan boord

De grootste kostenpost voor een rederij zijn de brandstofkosten.

Als je in optimalisatie van het brandstofgebruik investeert dan betaalt het zich dubbel en dwars terug. Voor het bereiken van dat doel biedt ABB de producten en oplossingen. Een prachtig voorbeeld is ons intelligente softwarepakket Tekomar XPERT.

Tekomar XPERT maakt deel uit van het ABB Ability™ platform. Dat is het multidisciplinaire platform waarin ABB al haar digitale oplossingen heeft samengebracht. Alle kennis en voordelen uit verschillende sectoren komen binnen het Ability™ platform bijeen. Zo profiteren onze klanten van de ervaring die op andere terreinen is opgedaan in combinatie met de jarenlange kennis die ABB over de maritieme sector heeft opgebouwd.

Tekomar XPERT is speciaal ontwikkeld voor scheepstoepassingen. Met de software verkrijgt men zowel aan boord als aan de wal een nauwkeurig inzicht in de motorprestaties van de vloot tot op scheepsniveau. Als het systeem geïnstalleerd is op een van de schepen dan kunnen afwijkingen in de motorprestaties onmiddellijk gesignaleerd worden. Eenvoudige richtlijnen geven een aanbeveling voor het laten draaien van de motoren op een optimaal niveau. De software biedt ook corrigerende informatie voor het realiseren van aanzienlijke besparingen op brandstof. Het opvolgen van het door de software gegenereerde advies zorgt voor een aanzienlijke brandstofreductie. Het is een win-win situatie; het is beter voor het milieu, beter voor de conditie van de voorstuwingsinstallaties maar uiteindelijk ook beter voor beheersing en beperking van de kosten!

De gemeten gegevens worden vergeleken met de waarden uit het testbedprotocol. Zo worden afwijkingen razendsnel en nauwkeurig vastgesteld. Het mooie is dat de gegevens van meerdere scheepsmotoren ongeacht fabricaat en grootte met elkaar vergeleken kunnen worden. De machinist aan boord van een schip kan er direct zijn voordeel mee doen. Als er ergens een afwijking is, dan wordt dat onmiddellijk zichtbaar. Er kan actie ondernomen worden voordat er schade optreedt en zelfs voordat het brandstofverbruik ten gevolge van de verstoring stijgt. Het is een kleine investering met een groot rendement. De tool is ontwikkeld voor tweetakt scheepsmotoren maar is ook toepasbaar voor viertakt hulpdiesels.

Een bijkomend voordeel is dat je de revisie van een motor of een turbocharger op het juiste moment kunt inplannen, niet te vroeg maar zeker niet te laat. Op die manier optimaliseer je het onderhoud met gelijktijdige uitsluiting van het optreden van ongewenste storingen.

Revisie en reparatie van turbochargers verzorgt ABB al tientallen jaren. Wij zijn immers bovenal een service-organisatie. Op de beurs Europort 2019 laten we verschillende fases van het reparatieproces zien. Het oplassen van de schoepen van een turbo is een uiterst precies werk. ABB kan die werkzaamheden overal ter wereld met een overeenkomstige hoge kwaliteitsstandaard uitvoeren. ABB heeft niet voor niets het grootste wereldwijde servicenetwerk. Door een centrale training voor al onze monteurs en gestandaardiseerde werkplaatsen worden overal ter wereld dezelfde faciliteiten geboden. Op die manier waarborgen we een optimale dienstverlening. Dat wil niet zeggen dat al onze servicestations overal even groot zijn. Deze zijn afgestemd op de lokale omstandigheden en de lokale vraag. Ons streven is een optimale service die overal uniform wordt uitgevoerd.

Uiteindelijk gaat het om het volledig ontzorgen van onze klanten. Daarom kunnen onze relaties altijd contact opnemen met vertrouwde lokale contactpersonen. Die regelen dat zij waar ook ter wereld terecht kunnen voor een vervangende turbo of voor het uitvoeren van servicewerkzaamheden. Wij zijn in staat om dat wereldwijd te realiseren. Dat kan heel waardevol zijn voor globaal opererende scheepvaartondernemingen. Door ons servicenetwerk en ons streven om 98% van alle turbochargers en onderdelen op voorraad te hebben is de beschikbaarheid uitzonderlijk hoog. Alles is er bij ons op gericht om de klant zo snel mogelijk te helpen. Als wij zeggen dat we een probleem oplossen dan kan de klant daarop rekenen.

Europort 2019 is voor ons een goede gelegenheid om onze klanten persoonlijk te ontmoeten. Service berust op vertrouwen, een persoonlijke band en op voortdurende vernieuwing en verbetering van processen en producten. Kom bij ons langs en ontdek hoe innovatief en servicegericht ABB in de scheepvaartsector is!

Categorieën and Labels
Over de auteur

Ron Vlasblom

General Manager Turbocharging bij ABB b.v. Ron werkt bij ABB sinds 1989.
Opmerking bij dit artikel plaatsen