We zetten in op duurzame en geautomatiseerde scheepvaart

Op Europort 2019 tonen we de nieuwste maritieme ontwikkelingen van ABB. Daar maakt het digitale deel van ons portfolio deel van uit.

Met onze digitale oplossingen dragen we sterk bij aan vergroening van de scheepvaart. ABB heeft haar digitale oplossingen samengebracht binnen het multidisciplinaire platform ABB Ability™. Dat betekent dat alle kennis en voordelen uit verschillende sectoren samenkomen. Zo profiteert de ene sector ook van de ervaringen en kennis die op ander terrein is opgedaan.

Op de beurs zijn demo-versies te zien van onze OCTOPUS software. Op basis van het weer, de golfstroming, het aantal te varen zeemijlen en tal van andere indicatoren bepaalt onze software welk vermogen welke dieselgeneratoren moeten leveren. Waar OCTOPUS een vaaradvies geeft, is Marine Pilot Vision een sturend systeem dat bijvoorbeeld de manoeuvres bij het afmeren regelt. Ook Marine Pilot Vision maakt deel uit van het ABB Ability™ Platform. In moeilijke weersomstandigheden, zoals sterke golfslag of dichte mist, stuurt Marine Pilot Vision het schip op basis van meetgegevens en waarnemingen. Als het menselijk oog te kort schiet, zorgt Pilot Vision er voortdurend voor dat er met een zo gunstig mogelijk vermogen een optimaal veilige situatie geboden wordt! In de haven van Helsinki hebben we al met succes een proef uitgevoerd met een volledig op afstand bestuurde veerboot. ABB Ability™ Marine Pilot Vision is echt een belangrijke stap voorwaarts op het gebied van op afstand bestuurde en autonoom geregelde scheepvaart. Op de beurs Europort 2019 willen we dat graag aan u laten zien.

Met onze software-oplossingen dragen we bij aan vergroening van de scheepvaart maar dat doen we ook op andere manieren. Bijvoorbeeld met onze efficiënte walstroomvoorzieningen. In Hoek van Holland sluiten we ferries van de Stena Line met onze snelle plug and play oplossingen in korte tijd aan op het middenspanningsnet. Daarmee voorkomen we uitstoot en verminderen we geluid tijdens het voor de kade liggen. Elektrische energie kan op een schone manier uit het elektriciteitsnet worden betrokken, het hoeft niet meer aan boord te worden opgewekt. Maar ook op ander terrein is er winst. Als de dieselmotoren stationair met een lage belasting draaien, treedt er slijtage aan bewegende delen op zoals aan de zuigers en kleppen. Met onze walstroomvoorziening reduceren we dus niet alleen de CO2-uitstoot maar dragen we ook bij aan een langere levensduur en aan geringe onderhoudsinspanningen voor de dieselgenertorsets. Er zijn inmiddels diverse havens waar het de veerschepen verboden is om de machines stationair te laten draaien. Steeds meer rederijen raken overtuigd van de voordelen van walstroomvoorziening. Zo realiseren we samen met onze Franse ABB-collega’s de walstroomvoorziening in de haven van Marseille. De ferries van Corsica Linea naar havens op het eiland Corsica zullen daar binnenkort van onze schone energievoorziening gebruik gaan maken.

Ook voor de binnenvaart, kleinere veerdiensten en luxe jachten bieden we efficiënte en milieuvriendelijke oplossingen. Een van de nieuwe ontwikkelingen waar we als ABB op inspelen zijn de hybride oplossingen. Daarbij moet u denken aan een dieselelektrische aandrijving in combinatie met accu’s of brandstofcellen. Met behulp van accu’s kunnen we peak shaving realiseren. De accu binnen een DC-systeem levert onmiddellijk energie als er extra vermogen gevraagd wordt. Overbelasting en ongunstig verbruik worden op die manier voorkomen. Met zo’n oplossing is het ook mogelijk om elektrisch havens binnen te varen waar jachten met een verbrandingsmotor niet meer mogen komen. In diverse jachthavens aan de Franse Côte d’Azur is dat al het geval en wij bieden met onze hybride voortstuwingssystemen daarvoor een groene en efficiënte oplossing! Vooral voor “short distance-toepassingen” zijn er al grote voordelen te realiseren met deze hybride-oplossingen. Dat geldt bijvoorbeeld voor veerdiensten over korte afstanden. Onlangs hebben we een veerboot uit 1965 die op het Italiaanse Lagio Maggiore vaart op de nieuwste stand van de techniek gebracht door een microgrid, een DC-netwerk en een hybride aandrijving te installeren. In een omgeving met intensieve scheepvaart in combinatie met  een kwetsbaar milieu is dat een fantastische oplossing! Een toekomstgericht voorbeeld met waterstofcellen is een duwboot die in aanbouw is voor inzet op de Rhône in Frankrijk. Die moet in 2021 in de vaart genomen worden. Met behulp van techniek van ABB wordt dat een toepassing zonder CO2-uitstoot. Dat zijn veelbelovende projecten waar ik heel enthousiast van wordt!

Als u bijgepraat wilt worden op het gebied van automatisering voor de scheepvaart, nieuwe voortstuwingstechnieken en de laatste stand van de maritieme techniek dan moet u echt naar de stand van ABB op de beurs Europort 2019 komen. Op de beurs besteden we veel aandacht aan nieuwe ontwikkelingen maar natuurlijk heeft ABB bovenal een service gerichte organisatie. Niet alleen voor nieuwbouw maar ook voor onderhoud, upgrades en life time extension zijn wij de juiste partner en gaan we het gesprek met u graag aan!

 

Categorieën and Labels
Over de auteur

Maurice Seijkens

Benelux Sales Manager ABB Marine & Ports. Commercieel verantwoordelijk voor de activiteiten van ABB Marine & Ports in de Benelux. Bij ABB sinds 2015, meer dan 25 jaar werkzaam in de maritieme industrie.
Verwante verhalen
Opmerking bij dit artikel plaatsen