Een kleine verandering en een groot verschil

Een nieuwe omgeving ontdekken met nieuwe mensen en nieuwe mogelijkheden.

Mijn voorkeuren ontdekken binnen de wereld van communicatie. Het beïnvloeden van hoe wij in de toekomst kracht geven, produceren, werken, leven en bewegen. Iets waarin communicatie de sleutel is tot succes.

Ik ben al een tijdje op zoek naar een leuke en leerzame internationale stageplek voor het volgende semester, als ik op een interessant stage-aanbod van multinational ABB stuit. Een mooi stage-aanbod dat binnen mijn interesses valt, B2B-evenementen organiseren. Als derdejaars bachelor student van de studie Internationale Communicatie aan de Hanzehogeschool in Groningen, is dit een kans die ik absoluut zou willen nemen. Ik heb een Skype-interview met Sarah Vanden Broeck en Veerle Van Asbroeck van ABB. Na afloop krijg ik het nieuws te horen dat ik het aankomende halfjaar het corporate communicatieteam mag komen versterken. Ik spring een gat in de lucht!

Mijn stage zal plaats vinden in Zaventem, net buiten Brussel. Met wat ik te horen krijg van vrienden, is Leuven de perfecte studentenstad om mij buiten stagetijd nog uitstekend te kunnen vermaken. Via Facebook heb ik dan ook snel een kamer geregeld waarin ik gedurende het semester kan verblijven. Mijn kotgenoten ontvangen mij als ‘luide’ Nederlander erg vriendelijk en ik voel mij gelijk thuis in deze mooie studentenstad.

Gedurende mijn eerste week stage krijg ik gelijk een erg leuke en intensieve opdracht; meedraaien op de vakbeurs Indumation in Kortrijk. Indumation is een belangrijke beurs waar vanuit ABB verschillende divisies aan meewerken. Omdat dit een grote beurs is, komen hier zowel Nederlandse als Belgische bezoekers maar ook veel werknemers van ABB. Bij deze beurs valt het mij gelijk op dat de cultuurverschillen tussen België en Nederland soms toch wat onderschat worden.

ABB interns

Een duidelijk verschil dat mij direct opvalt, is dat Nederlanders extraverter zijn. Ik heb mijn jas nog niet opgehangen of de eerste olijke Hollanders komen al naar mij toe om zich voor te stellen. De Belgen zijn daarentegen wat terughoudender. Een ander groot verschil wat mij opvalt, is natuurlijk de taal. Hoewel ik de taalbarrière al heb ondervonden, ontstaan er af en toe toch nog wat kleine misverstanden. Na een lange werkdag van negen uur op de beurs, zegt mijn collega Sarah: “Zijn we door?” Ik kijk in eerste instantie toch wel een beetje verbaasd, maar als ik me realiseer dat ze hiermee eigenlijk bedoelt: “Zullen we naar huis gaan?” lucht dat enorm op. Als ik vertel dat ik even een stukje ga lopen, voor de frisse lucht, krijg ik een aantal complimentjes over hoe fanatiek ik ben. Vervolgens krijg ik de vraag waar ik mijn sportschoenen bewaar dan wordt het mij duidelijk dat lopen eigenlijk hardlopen betekent in het Belgisch Nederlands.

Voor mijn studie heb ik de algemene culturele verschillen tussen Nederland en België onderzocht. Dit heb ik gedaan via het Hofstede model. Over het algemeen zijn Belgen wat gemotiveerder om het beste resultaat te leveren, en Nederlanders zijn meer gemotiveerd om te doen wat ze leuk vinden. Dit samen zorgt voor een goede mix tussen performance en motivatie. Het is de oorzaak dat ABB in de Benelux een soms complexe maar prima functionerende organisatie is waarbij er op vakbeurzen goed gepresteerd wordt.

We zijn inmiddels vijf maanden verder. De combinatie van Vlaamse huisgenoten en collega’s zorgt ervoor dat ik het Belgisch Nederlands inmiddels redelijk goed begrijp. Zo goed, dat ik af en toe woorden overneem. Ondanks dat mijn internationale stage in België op het eerste gezicht niet erg internationaal lijkt, heb ik toch het gevoel dat ik een nieuwe taal heb geleerd en kennis heb gemaakt met de andere cultuur van een interessant land!

Categorieën and Labels
Over de auteur

Ilse Deetman

Is 21 jaar en studeert Internationale Communicatie aan de Hanzehogeschool in Groningen. Tijdens een stage van vijf maanden in het voorjaar van 2019 helpt Ilse ABB bij het organiseren van B2B-evenementen. Daarbij doet zij praktijkervaring op met alle mogelijke communicatie-activiteiten binnen de Benelux-organisatie van multinational ABB.
Verwante verhalen
Opmerking bij dit artikel plaatsen