Wat maakt ABB tot een aantrekkelijke werkgever voor jonge werknemers?

Laat ik de vraag omkeren: waarnaar zijn pas afgestudeerden op zoek?

Jongeren zijn vaak op zoek naar vier dingen. Allereerst  willen ze een functie waarin ze zich goed kunnen ontwikkelen. Ze willen een goede work/life-balance en ze zijn op zoek naar een bedrijf dat actief werkt aan duurzame oplossingen. En uiteraard willen starters een goed salaris en dito secundaire arbeidsvoorwaarden. Op alle vier die punten heeft ABB een hele goede match.

Ontwikkeling en opleiding

Jezelf ontwikkelen, dat kan bij ons volop in elke functie. We bieden daarom tal van opleidingen aan, zowel op productniveau als bijvoorbeeld een aanvulling op je studie. Denk aan taaltrainingen, softwaretrainingen, managementopleidingen. Je opleidingstraject bespreek je met je manager en zo lang het relevant is voor het werk, is er veel mogelijk. Wij vinden opleiding en ontwikkeling gewoon heel belangrijk.

Daarnaast zijn we een dermate groot bedrijf dat je, als je er klaar voor bent, ook de stap kunt maken naar een andere functie. En dat kan ook in een ander land. Je kan bij ons altijd solliciteren op openstaande internationale posities.

We zetten ook in op duurzame tewerkstelling. Onze ambitie is duidelijk: hire to retire. We willen het liefst dat mensen hun hele carrière bij ons doorbrengen. Maar dat kan best betekenen dat iemand af en toe een heel andere job gaat uitoefenen binnen de groep. Duurzame inzetbaarheid berust op vier pijlers. Een duurzame medewerker is competent, tevreden, betrokken en gezond. Niet iedereen moet intern solliciteren: het is perfect mogelijk dat je dertig jaar dezelfde functie uitoefent en daar helemaal gelukkig mee bent. Natuurlijk is daar niets mis mee. Je moet mensen niet pushen. Maar praat erover, wees open.

Work/life-balance

We hebben flexibele uren waarbij je kunt beginnen tussen 7:00 en 9:00. Als je eens een dag geen 8 uur op kantoor kunt zijn omdat je een privé-afspraak hebt of dat de weersomstandigheden slecht zijn, dan kan je in overleg met je manager incidenteel thuiswerken. Wil je een vaste dag thuiswerken, dan is dat ook bespreekbaar, behalve in functies die zich daar niet toe lenen, zoals in productie, service en sales.

Ook parttime werk is bij ons in principe altijd mogelijk. Dat is best wel een uitdaging voor de organisatie, maar we vinden een goede work/life balance belangrijk.

Duurzaamheid en technologie

ABB is een bedrijf dat staat voor duurzaamheid en CO2-reductie, we zijn een bedrijf dat actief bijdraagt aan toekomstgerichte oplossingen.

Het mooie is bovendien dat we de wereld helpen verduurzamen met state of the art technologie. Dat is fantastisch voor onze technische mensen, maar ook heel leuk voor de minder technische profielen. Zo ben ik zelf heel trots dat we hoofdsponsor zijn van de Formula E-kampioenschappen met elektrische race-auto’s.

Arbeidsvoorwaarden

Onze lonen zijn correct en sectorconform, onze secundaire arbeidsvoorwaarden zijn zelfs beter dan de benchmark. Denk aan een goede collectieve verzekering, maaltijdcheques, pensioenverzekering: dat is allemaal heel goed geregeld bij ons.

Categorieën and Labels
Over de auteur

Antonie Klop

Country HR Manager bij ABB in de Benelux. Antonie heeft een Master’s Degree in Human Resources van NCOI Business School en een RCDI Degree Register Adviseur Duurzame Inzetbaarheid van Avans+. Bij ABB sinds 2010.
Opmerking bij dit artikel plaatsen