De consument heeft onze energietoekomst in handen

In de smart cities van morgen zijn het volgens Peter Van Den Heede de consumenten die de energietransitie aanvoeren.

In Zellik kunt u een glimp van de toekomst opvangen. ABB is er een van de drijvende krachten achter de bouw van het grootste microgrid van Europa.

Microgrids stappen af van het idee dat elke woning en elk bedrijf een eigen individuele aansluiting op het energienet moet krijgen. Ze hebben op straat- of wijkniveau nog één aansluiting, de stroom wordt onderling verdeeld. Of ze gaan nog een stap verder en worden deels zelfvoorzienend met zonnepanelen en andere hernieuwbare energiebronnen. Grid connected met offgridmogelijkheden, alle energie die ze verbruiken, hebben ze zelf geproduceerd.

ABB investeert fors in smart grids. Onze technologie ondersteunt de drie pijlers waar die grids op gebouwd zijn: de fysieke componenten (geconnecteerde toestellen in huis, elektrische laadpalen, slimme meters, batterijen om energie op te slaan, …), het digitale luik (automatisering, cybersecurity, blockchainoplossingen, apps om de slimme toestellen vanop afstand te bedienen, …) en de services (Energy-as-a-service, Software-as-a-service, …). In slimme grids passen die pijlers en technologieën perfect in elkaar.

België meet zich met China en Californië

Binnen ABB speelt Benelux een hoofdrol als het gaat over smart cities en smart grids, in ABB gebundeld onder Grid Edge Technologies. We zijn de eerste regio waar deze vernieuwende technologieën worden afgetrapt. Met nieuwe activiteiten in het Verenigd Koninkrijk, China en Californië bevinden we ons in hoog gezelschap.

ABB zet in België mee zijn schouders onder het grootste microgrid van heel Europa. In het groene, CO2-neutrale energiepark in Zellik voorzien honderdduizend zonnepanelen en drie windmolens het nog te bouwen datacenter van energie. ABB zorgde mee voor de haalbaarheidsstudies voor het datacenter dat de spil is van het hele park, en wij leverden ook de batterijen om de opgewekte energie vast te houden. Bovendien voorzien we de mogelijkheid om een state-of-the-art-netaansluiting te bouwen, en met onze software kan alle apparatuur in de smart city onderling communiceren. Onze expertise in Denemarken – waar we marktleider zijn – komt ook goed van pas om in Zellik een belangrijke rol in het warmtenet te spelen.

Grootste smart grid van Europa

In Zellik werken meer dan 30 bedrijven mee aan het grootste Europese microgrid. Stuk voor stuk bijzonder innovatieve bedrijven, met kernexpertise in hun respectievelijke deeldomeinen. We moeten samenwerken om elkaars vakkennis te versterken tot een state-of-the-art-microgridproject.

Proefprojecten als dat in Zellik zijn niet alleen vanuit technologisch oogpunt razend interessant. Technologie is geen doel op zich. Het is een middel dat zal zorgen voor een totale omwenteling in het energielandschap. In de toekomst staan niet de energieleveranciers, maar de consumenten aan het roer van de energietransitie.

ABB was jaren geleden een van de eerste believers van een energietoekomst waar de consumenten en niet de producenten de macht grijpen. Waar consumenten zélf producenten worden en onderling energie zullen uitwisselen en verkopen. Waar energie steeds meer gedecentraliseerd zal geproduceerd worden. Jaren later zijn de geesten gerijpt en wint het idee van de consument als motor van de energietransitie steeds meer terrein.

Dreigend stroomtekort als wake-upcall

Toegegeven, alle berichten over problemen in de Belgische kerncentrales en dreigende stroomtekorten brengen die toekomst mogelijk nog in een stroomversnelling. Toen we onze ABB Ability Tour aftrapten, een ronde door de Benelux waarmee we de boer opgaan met onze innovatieve oplossingen voor de grote uitdagingen van morgen, was energie een van de heetste hangijzers. Toen ik vroeg wie in de zaal van plan was om zelf te experimenteren met microgrids ging meer dan de helft van de handen de hoogte in.

De regelgeving is nu nog een struikelblok. Eén woning (of één bedrijf) = één aansluiting, dat blijft tot nader orde de regel. Maar in de toekomst worden hier nieuwe mogelijkheden ontwikkeld, daar zijn we bij ABB heel zeker van. Bedrijven trekken aan de kar, de consument is wakker geschoten. De grote doorbraak voor écht slimme steden en échte slimme grids is dichterbij dan we denken.

Categorieën and Labels
Over de auteur

Peter Van Den Heede

Country Head Of Sales bij ABB in Zaventem. Verantwoordelijk voor de Segment growth teams, account managers en business development in de Benelux. Eén van de 6 focus segmenten is Smart Cities. Bij ABB sinds Februari 2007.
Opmerking bij dit artikel plaatsen