Internet of Things maakt cybersecurity belangrijker dan ooit tevoren

Sneller innoveren dan de cybercriminelen, daar komt het in tijden van Internet of Things op aan. ABB neemt het voortouw in die race.

Nu meer en meer devices met elkaar verbonden zijn en onderling communiceren, zal het belang van cybersecurity de komende jaren alleen maar verder toenemen.

Cybersecurity is een hot topic. Een hoeveelheid data is waardevoller dan ooit tevoren. Data wordt wel eens omschreven als ‘het nieuwe goud’. Net zoals het echte goud in Fort Knox veilig achter slot en grendel zit, verdient het ook een adequate bescherming. Voedingsmiddelen- of farmaceutische bedrijven verliezen miljarden als geheime recepten of formules in de verkeerde handen vallen. En dan hebben we het nog niet eens gehad over kritieke installaties – denk maar aan waterzuiveringsinstallaties, energiecentrales of nog dichterbij de waterkering – die steeds vaker digitaal worden bestuurd.

Het Internet of Things verbindt al die data. ABB Ability – het nieuwe platform waar alle digitale diensten van ABB samenkomen – bundelt wereldwijd zo’n 70 miljoen verschillende devices. Dat zullen er in de toekomst nog veel meer worden. Ze zullen ook steeds sterker met elkaar verbonden zijn en met elkaar communiceren. Tegenwoordig heeft élk apparaat – of het nu in fabrieken of bij ons thuis staat – ingebouwde software die het met andere apparaten verbindt. Zelfs ons koffiezetapparaat heeft tegenwoordig uitleesbare software.

Eindeloze mogelijkheden, steeds groter aanvalsoppervlak

Het Internet of Things biedt bedrijven ontzettend veel nieuwe mogelijkheden, maar er is ook een keerzijde aan de medaille. Het aanvalsoppervlak voor mensen met slechte bedoelingen wordt ook veel groter. We zien dat nu al: doordat steeds meer devices met elkaar verbonden zijn, kunnen hackers soms via de computers in de kantooromgeving ook meteen de hele productie stil doen vallen. Het effect van vallende dominosteentjes. Dat maakt cybersecurity extra belangrijk.

Bij IT, in een kantooromgeving, is confidentiality de belangrijkste component. In operationele omgevingen is availability, de beschikbaarheid, dan weer de belangrijkste component. Nu de kantooromgeving en de operationele omgeving meer dan ooit verbonden zijn, moeten we die twee componenten verzoenen. Systemen zo veilig en vertrouwelijk als mogelijk maken, zonder dat de beschikbaarheid en de bedienbaarheid van de systemen in het gedrang komt.

Dat is cybersecurity voor ABB. Het gaat verder dan louter bescherming, het gaat ook over de optimale werking van bedrijven.

Sneller innoveren dan de cybercriminelen

Cybercriminelen zitten natuurlijk niet stil, daarom is innovatie cruciaal bij cybersecurity. We moeten zorgen dat we hen voortdurend een paar stappen voor proberen te blijven. En om snel en accuraat te reageren als dat toch niet lukt. Door onze bescherming continu te verbeteren en te optimaliseren, en door nieuwe producten te bedenken als antwoord op toekomstscenario’s waar nu misschien nog niemand aan denkt.

De eerste laag is de bescherming tegen lekken, diefstallen, hacks. Virus- en malware bescherming, updates,… lijken de evidentie zelve, maar worden net daarom nog altijd te vaak vergeten. Dat zijn de fundamenten, daar begint cybersecurity altijd en overal mee. We zetten natuurlijk ook fors in op login tracering, cybersecurity fingerprints en andere services om bij problemen snel te achterhalen waar het mis ging en snel in te grijpen. Maar voorkomen is altijd beter dan genezen.

cyber-security-care

Dat was ook het idee achter cyber asset management dat ABB zopas lanceerde. Bedrijven met veel kritische infrastructuur, denk maar aan de energie- of de watersector, onderwerpen hun installaties nu elk jaar of elke twee jaar aan een grondige cybersecurity-check. Maar dat volstaat niet meer in een tijd waar technologie zo snel evolueert. Ze moeten infrastructuur permanent monitoren. We detecteren nieuwe devices, aanpassingen in bestaande apparaten,… Zo verhogen we niet alleen de veiligheid, maar ook de efficiëntie. Veiliger én voordeliger.

Stevige wake-up calls en groeiend bewustzijn

Onze workshops rond cybersecurity en rond ons 800xA-besturingssysteem zitten bomvol. De laatste jaren hebben bedrijven een aantal stevige wake-up calls gekregen, denk maar aan de Wannacry-ransomware die vorig jaar meer dan 200.000 computers gijzelde. Die hebben indruk gemaakt.

Het bewustzijn rond cybersecurity is geweldig toegenomen. Er zijn nog wel behoorlijk grote verschillen tussen sectoren en industrieën, en er zijn nog altijd bedrijven die ervan uitgaan dat het hen niet zal overkomen. Maar meer en meer bedrijven beseffen dat een lek, een diefstal of een hack hen héél veel geld zal kosten en hun reputatie ernstig kan beschadigen. Better safe than sorry.

Categorieën and Labels
Over de auteur

Kees van Overveld

Kees van Overveld werkt sinds 2000 bij ABB. Als Global Technical Product Manager Cyber Security Services Industrial Automation Control Technologies is hij technisch verantwoordelijk voor het ontwerpen, ontwikkelen, beschrijven, onderhouden en uitbreiden van diensten op het gebied van Cyber Security. En dat voor zowel onze interne als externe klanten. Naast het Technisch Product Management traint Kees ook engineers en klanten om de producten en oplossingen van ABB zo veilig en verantwoord mogelijk toe te passen.
Opmerking bij dit artikel plaatsen