Van robots naar ‘cobots’

Robots worden slim genoeg om samen te werken met mensen

Industriële robotica maakt vandaag een echte revolutie mee. Robots worden onder andere dankzij visiesystemen en kunstmatige intelligentie steeds slimmer en gaan echt samenwerken met mensen. Ze worden cobots. Goed voor werkgevers, die zo de schaarste aan personeel kunnen opvangen, en goed voor werknemers, die de handen vrij krijgen voor gevarieerdere en uitdagendere taken.

Industriële robots zijn niet nieuw. Al sinds de jaren zeventig is de derde industriële revolutie op gang getrokken, en werden hydraulische robots opgevolgd door elektrische robots. Maar de laatste jaren is de industriële robotica echt in een stroomversnelling terecht gekomen.

Door de derde industriële revolutie heen werden de robots verder geoptimaliseerd. Zowel de manipulator – het bewegende deel – als de controller – de software en de elektronica die de apparatuur aansturen – verbeterden voortdurend. De robots kregen een steeds grotere reikwijdte, en konden steeds meer gewicht tillen. Maar ze bleven zich al die tijd wel beperken tot repetitieve, voorgeprogrammeerde taken.

Slimmere en goedkopere robots

Daar komt nu verandering in. De nieuwste cameratechnologie komt heel sterk in de buurt van het menselijke oog. Robotsystemen kunnen objecten herkennen, selecteren én vastnemen. Dankzij ontwikkelingen in de robotsturingen en slimmere software algoritmes kunnen robots zichzelf bijsturen met informatie komende van sensoren en camera’s.

Robots gebruiken machine learning algoritmes om hun eigen pad uit te stippelen. De eigen ervaringen samen met data van andere robots die via de cloud worden uitgewisseld, maken de robot steeds sneller en almaar slimmer. Zo zal hij niet alleen nog accurater kunnen werken, maar kan hij ook steeds gevarieerdere taken aan.

De combinatie van robottechnologie, sensoren en camera’s, artificiële intelligentie en big data zorgt ervoor dat robots steeds complexere taken op zich kunnen nemen. Lang niet alleen meer de vastomlijnde, voorgeprogrammeerde reeks van taken. Zo kunnen robots ingezet worden om een steeds grotere variatie aan producten te maken. Robots worden bovendien niet alleen slimmer, robotapplicaties worden ook steeds goedkoper. We kunnen geïndividualiseerde producten op de markt brengen tegen de kostprijs van massaproductie. Daar zal geen enkele consument rouwig om zijn.

Gaan de robots er met onze jobs vandoor?

Wat betekent die evolutie nu voor de mens? Zijn we de race tegen de robots definitief aan het verliezen? Gaan ze er massaal vandoor met onze jobs? Het antwoord is: nee. Integendeel zelfs. De vorige generaties robots waren niet gemaakt om samen te werken met de mens. We moesten ze wegstoppen achter stevig hekwerk, om veilig te werken. De industriële robots van vandaag – en zeker die van de toekomst – gaan ons helpen om veiliger, efficiënter en ergonomischer te werken. Het worden cobots.

Ja, robots zullen meer en meer taken van ons overnemen. Maar het gaat dan in de eerste plaats om fysiek zware en/of repetitieve taken. In onze productievestiging van ABB in Ede pionieren we met een assemblagelijn waarin 3 YuMi cobots samenwerken om hollewanddozen te assembleren. Tot voor kort gebeurde dat door mensen, maar het was verschrikkelijk monotoon werk. Een spuitgietmachine maakt nu de vorm van de dozen, vervolgens voegen de robots er aan sneltempo de nodige lipjes en schroefjes aan toe. Veel bedrijven zoeken zich te pletter naar geschikt personeel, robottechnologie kan de schaarste helpen oplossen.

Geen concurrenten, maar collega’s

Er zijn nog altijd mensen nodig om de robots te programmeren, bij te sturen, te onderhouden. Bovendien is het momenteel economisch niet haalbaar om alle bestaande productie taken te automatiseren. Het werk wordt zo afwisselender, uitdagender én veiliger. Dankzij het Internet of Things weten we veel beter wanneer een robot onderhoud nodig heeft of wanneer er iets fout dreigt te lopen. De robots zijn op hun beurt slim genoeg om zichzelf meteen uit te schakelen als mensen te dichtbij komen. daarenboven kunnen we ze bevrijden uit hun veiligheidskooi.

Onze hoogopgeleide ingenieurs gebruiken nu al 3D-virtualisering om robots sneller en eenvoudiger te programmeren. Zo krijgen ze extra tijd en ruimte om oplossingen uit te dokteren voor nieuwe uitdagingen. En te garanderen dat we met ABB kunnen blijven voorop lopen.

Maar ook voor minder geschoolde werknemers zijn virtual reality en augmented reality een geschenk uit de hemel. Door AR- en VR-technologie toe te passen, kunnen ook zij complexere en meer gevarieerder taken uitvoeren. Ze werken niet langer naast de robots, ze werken echt samen mét de robots. Het zijn geen concurrenten, het zijn collega’s.

Categorieën and Labels
Over de auteur

Staf Seurinck

Staf Seurinck is Vice President Robotics and Motion Benelux. Verantwoordelijk voor de teams robotica en aandrijftechnologie, ambassadeur Smart Industry, management sponsor Food & Beverage en Marine & Ports segment initiatieven in de Benelux. Bij ABB sinds 1995.
Opmerking bij dit artikel plaatsen