Waarom ABB ‘de schoonste expeditie ooit’ steunt

ABB Benelux steunt het fantastische ‘Clean2Antarctica’

Als grote industriële speler beseffen we bij ABB dat we een belangrijke impact hebben op het klimaat. We leveren daarvoor zelf elke dag inspanningen, maar steunen ook het fantastische ‘Clean2Antarctica’.

Naar de Zuidpool trekken met een auto gemaakt uit gerecycleerd plastic. Dat is het dappere plan van Edwin en Liesbeth ter Velde uit Zaandam. Dit jaar nog vertrekt het koppel samen met een handjevol studenten naar Antarctica, de koudste plek op aarde. Daar zullen ze in 40 dagen 2.400 kilometer afleggen bij temperaturen onder -30 °C.
Voor dit avontuurlijk gezelschap wordt het niet alleen de koudste expeditie, maar ook de schoonste. Om de 2.400 kilometer af te leggen, nemen ze een eigenhandig gebouw-de én 3D-geprinte auto uit gerecycleerd plastic mee. Leuk weetje: de ‘inkt’ voor de printer werd gemaakt uit vermalen PET-flessen en ander ‘afval’. Voor de aandrijving zorgen enkele trailers met zonnepanelen. Hun project heet heel toepasselijk “Clean2Antarctica”.

Zoals veel verhalen begon ook dat van Liesbeth en Edwin een aantal jaar geleden aan de keukentafel. De zoveelste plastic verpakking weggooien tijdens het koken: het was voor hen de spreekwoordelijke druppel. Ze keerden hun prullenbank en hun manier van denken helemaal om. En de volgende dag gingen ze naar de winkel met hun eigen bakjes.

Ook ABB neemt zijn verantwoordelijkheid

Met gedeelde passie stapte ABB maar al te graag mee in de plannen van Liesbeth en Edwin. Omdat wij als onderneming – vertegenwoordigd door 135.000 medewerkers in meer dan 100 landen – beseffen dat we een grote impact hebben op het klimaat. Zowel in de producten en diensten die we ontwikkelen als in de manier waarop we dat doen.

Wat duurzaamheid voor ABB betekent, staat niet alleen mooi omschreven in onze bedrijfsdoelstellingen. We vertalen het ook in de praktijk. Daar horen gemakkelijke keuzes bij: led-verlichting in onze vestiging in Ede en zonnepanelen op ons dak, bijvoorbeeld. Maar ook minder voor de hand liggende. Zoals complexe hydraulisch aangedreven machines vervangen door (even complexe) elektrisch aangedreven alternatieven die min-der energie verbruiken. Of nieuwe toepassingen ontwikkelen voor reststromen die de fabriek vroeger als ‘afval’ verlieten.

Blijven investeren, blijven leren

Net zoals bij Edwin en Liesbeth is duurzaamheid vaak een verhaal van beginnen, vallen en opstaan. ABB stelt zich daar ook best wel kwetsbaar in op, vind ik. Een voorbeeld? Enkele jaren geleden investeerden we, samen met de Universiteit van Wageningen, veel geld en tijd in de ontwikkeling van een nieuw inslagdeksel voor een installatiedoos. Na de muurafwerking en het inslaan van het deksel, gaat het namelijk de vuilnisbak in. Een prachtige gelegenheid om het te vervangen door een milieuvriendelijk alternatief. Daarom ontwierpen we een biologisch afbreekbaar deksel. Maar veel installateurs ervaarden het bio-deksel als minder gebruiksvriendelijk omdat het te snel brak. We hebben het daarom na enkele jaren weer uit de handel genomen. Andere proeven met herbruikbaar plastic in onze installatiekasten zijn juist wel goed gelukt. Sometimes you win, sometimes you learn.

Elke dag duurzaam zijn

Als de economie zoals vandaag goed draait, dan hebben mensen het druk. Zaken zoals klimaatopwarming en vervuiling neigen dan wel eens op de achtergrond te raken. Want het kost tijd en geld om daar inspanningen voor te leveren. En dat wil men niet altijd. Hoe krijg je dat duurzaamheidsverhaal dan tóch verkocht? Ik vind dat we veel inspiratie kunnen halen uit het verhaal van Edwin en Liesbeth. Ook als installateur of bedrijf ben je elke dag op expeditie om een betere wereld te maken voor iedereen. Begin met kleine, haalbare stappen, maak het bespreekbaar. Wacht niet, maar zet die stap nu.

Categorieën and Labels
Over de auteur

Hielkje Reindersma

Productie Locatie Manager in Ede. Hielkje is ook verantwoordelijk voor gezondheid, veiligheid en milieu op de locatie in Ede. Bij ABB sinds 2001.
Opmerking bij dit artikel plaatsen