Praktijklessen moeten de passie voor techniek aanzwengelen

ABB investeert mee in betere praktijklessen

Zowel België als Nederland worstelen met een chronisch tekort aan technische profielen. Om meer jongeren warm te maken voor een technische opleiding, investeert ABB mee in betere praktijklessen.

Toen ik nog studeerde aan het MTS in Arnhem, moesten we tijdens de praktijklessen aan de slag met een houten bordje en banaanstekkers. Best leuk, maar ik trok grote ogen toen ik daarna op mijn eerste werkervaring zag hoe het er écht aan toe ging. Een wereld van verschil met wat ik op school had geleerd.

Er gingen heel wat jaren voorbij sinds mijn studie, maar ik merk dat de praktijklessen de ingenieurs en de elektrotechnici van morgen nog altijd onvoldoende voorbereiden op het echte werk. De docenten doen hun best om hun vinger aan de pols te houden, maar ze moeten het vaak stellen met materiaal dat geen gelijke tred houdt met de steeds snellere technologische ontwikkelingen op de werkvloer. Zo vallen die leerlingen van de ene verbazing in de andere als ze op de arbeidsmarkt belanden. Net als ik vroeger.

Demokasten met échte defecten en échte oplossingen

ABB wil daar verandering in helpen brengen. Het bedrijf Van Lente Systeemintegratie ontwikkelde demokasten voor 4 scholen in Nederland, en daarvoor hebben wij de componenten geleverd: klemmen, relais, 24 V dc voeding, motorbeveiligingsschakelaars, hoofdschakelaars, contactdozen, drukknoppen en signaallampen voor de deuren. Met de demokasten die uitgerust zijn met ABB-frequentieregelaars kunnen leerlingen meer dan vijftig verschillende bedradings- en storingsopdrachten oefenen.

De kasten simuleren defecten, leerlingen moeten op zoek naar oorzaken én oplossingen. Ze krijgen inzicht in de meest voorkomende problemen, leren analytisch denken en werken stap voor stap aan oplossingen. Net zoals onze medewerkers dag in, dag uit doen. Ondertussen werken al meer dan 2.300 toekomstige technici met de kasten.

Meer samenwerking tusen industrie en onderwijs

Als het van ABB afhangt, gaan we verder op de ingeslagen weg. We hebben de apparatuur voor de demokasten kosteloos geleverd, en we hebben er ook voor gezorgd dat er in de nabije toekomst mogelijkheden zijn om het systeem verder uit te breiden, bijvoorbeeld met systemen voor gebouwautomatisering. De industrie kan onze scholen niet alleen financieel ondersteunen, we kunnen ook onze expertise nog veel beter delen. Die demokasten zijn daarom een mooi voorbeeld van hoe de industrie en het onderwijs kunnen samenwerken.

Onze economie snakt naar technische profielen. Als we meer jongeren willen warm maken voor techniek, dan zijn uitdagende praktijklessen die nauw aansluiten bij het echte werk een grote troef. Voor leerlingen is het veel interessanter om ervaring op te doen met dezelfde systemen en componenten die ze later ook in de praktijk zullen gebruiken.

Twee vliegen in één klap

Het ROC in Twente is een van de vakscholen die de demokasten gebruiken. We horen van hen dat leerlingen dankzij de kasten onmiddellijk het praktisch nut zien van wat hun docenten hen bijbrengen in de theorielessen. De theorie blijft niet abstract, maar gaat leven.

Als we praktijklessen beter afstemmen op de technologische veranderingen en de nieuwe vragen uit het bedrijfsleven, dan slaan we twee vliegen in één klap. Hoe meer succes de technische richtingen krijgen, hoe groter de pool om uit te vissen voor bedrijven als ABB. Maar veel belangrijker nog: als we naast het enthousiasme voor techniek ook nog eens het opleidingsniveau helpen opkrikken, dan halen we extra gemotiveerde én extra vaardige jonge mensen binnen.

Zo bezorgen we onze technische bedrijven een stevige boost, zwengelen we onze economie verder aan en geven we extra kansen aan een nieuwe generatie jongeren!

Categorieën and Labels
Over de auteur

Ivo Verhoef

Channel Manager voor de Business Motion in Nederland. Verantwoordelijk voor de relatie met de distributiekanalen en Value Providers voor elektromotoren, frequentieomvormers en ABB-apparatuur voor de aandrijftechniek in Nederland, werkzaam bij ABB sinds 2014.
Opmerking bij dit artikel plaatsen