Geen seconde downtime in hypermodern datacenter

ABB zorgde voor de volledig redundante stroomvoorziening

Serverius DC 2 is een van de grootste datacenters in Nederland. ABB zorgde er voor de volledig redundante stroomvoorziening. In Meppel staat nu een hypermodern en ultraveilig datacenter.

Datacenters hebben stroom nodig, véél stroom. Maar ze hebben vooral continu stroom nodig. ABB verzekerde het datacenter Serverius DC 2 in Meppel van een volledig redundante stroomvoorziening. Zo toverden we het om tot de Rolls Royce – of gezien het innovatieve karakter misschien eerder de Tesla – onder de datacenters.

Serverius is een van de drie grote datacenters met een eigen IP-netwerk in Nederland. Het exploiteert twee datacenters die tussen de grootste internet-backbonesvan Amsterdam en Frankfurt liggen. In Dronten (Serverius DC1) is het 800 vierkante meter groot, het datacenter in Meppel heeft 500 vierkante meter vloeroppervlakte. Hiervandaan bedient Serverius nationale en vooral internationale klanten die voor hun processen afhankelijk zijn van de IT-infrastructuur.

Die bedrijven kunnen zich geen seconde downtime veroorloven. Wij mopperen als de wifi thuis of op kantoor uitvalt, maar voor veel bedrijven die klant zijn bij Serverius, is het IT-systeem van levensbelang. Als die het begeeft, al is het maar heel even, betekent dat een economische ramp. Of nog erger, een groot veiligheidsrisico! Een datacenter staat of valt met een betrouwbare en efficiënte stroomvoorziening.

Better safe than sorry!

Daarom heeft ABB de stroomvoorziening in het hele datacenter in Meppel een volledige upgrade gegeven. Van de inkomende voeding van de netbeheerder tot de racks op de datavloer waar de servers in opgehangen worden, alles is volledig redundant uitgevoerd. Met deze zogenaamde 2N+1-stroominfrastructuur beschikt het datacenter over voldoende reservecapaciteit om de minste hapering onmiddellijk op te vangen.

Veel aandacht ging daarbij naar het ABB-schakelsysteem. Dat is het kloppend hart van het datacenter. We combineerden dat laagspanningsschakelsysteem met een groot aantal UPS-systemen, die ervoor zorgen dat de elektrische stroom naar de computers en servers niét onderbroken wordt als de netspanning wegvalt. Om de betrouwbaarheid en de beschikbaarheid van die systemen te verzekeren, hebben we een redundant UPS-systeem geïnstalleerd. Dat is in staat om bij stroomuitval het kritisch gevraagde vermogen te leveren. In 2009 had het datacenter in Meppel nog de uitstraling van een schuur. Nu, nog geen tien jaar later, heeft Serverius DC2 internationale zichtbaarheid en een vlekkeloze reputatie.

De Rolls Royce én de Tesla onder de datacenters

Serverius DC2 is met de vernieuwde, redundante stroomvoorziening uitgegroeid tot de Rolls Royce onder de Nederlandse datacenters: een garantie op kwaliteit en betrouwbaarheid. Maar het datacenter is gelijktijdig uitgegroeid tot een van de meest moderne en innovatieve van het land. Rolls Royce én Tesla ineen!

Het datacenter in Meppel heeft ook op andere vlakken een upgrade gekregen. Elk bedrijf met een eigen datacenter, hoe beperkt ook, weet dat de servers fors kunnen opwarmen. Daarom is het nodig is om de ruimte flink te koelen. Je kan je dus wel voorstellen hoe dat dan zit in een datacenter met een vloeroppervlakte van 500 vierkante meter. Energie-efficiëntie is een grote uitdaging voor elk datacenter, groot of klein. Het nieuwe Circuit Monitoring Systeem dat we installeerden, monitort voortdurend het vermogen en het energieverbruik in Serverius DC2. De verzamelde data maakt het mogelijk om maatregelen te treffen die de energie-efficiënte verbeteren. In de toekomst zullen we dus in staat zijn om niet-verbruikte energie te delen met naburige bedrijven of woonwijken. Het rendement kan op die manier nog verder verhoogd worden.

Een laatste nieuwigheid die ABB doorvoerde in het datacenter is het ‘SMISSLINE TP-railsysteem’. Het is het allereerste aanrakingsveilige systeem, dat de medewerkers van Serverius DC2 toelaat om modules en componenten onder spanning te plaatsen en te verwijderen zonder persoonlijke beschermingsmiddelen tegen elektrocutiegevaar. Zo kunnen de modules sneller gemonteerd worden.

Categorieën and Labels
Over de auteur

Robin Koeken

Segment Team Leader Data Centers Benelux. Verantwoordelijk voor de business development en onze data center organisatie in de Benelux. Bij ABB sinds 2008.
Opmerking bij dit artikel plaatsen