Formule E is onze zielsgenoot

De omslag naar elektrische auto’s komt veel sneller dan gedacht

Baanbrekende technologie is de corebusiness van ABB. Daarom geloven we sterk in de toekomst van de elektrische auto. De ABB Formula E, het kampioenschap met elektrische eenzitters waarvan ABB de nieuwe titelpartner is, vormt het ideale platform om deze boodschap uit te dragen.

Ik ben vereerd om te werken voor een bedrijf dat de duurzaamheid van de aarde verbetert via technologie. Of zoals onze CEO het zegt: “We willen de wereld wel runnen, maar zonder de aarde te consumeren.” In 2016 steunden we de Solar Impulse, een zonnevliegtuig dat rond de aarde vliegt zonder een druppel organische energie. Nu zetten we een nieuwe, grotere stap naar het brede publiek. De ABB Formula E is een zielsgenoot die dezelfde boodschap uitdraagt. Ik had het genoegen om de ePrix op het Circuit des Invalides in hartje Parijs bij te wonen, een fantastische ervaring. Dit is racen zonder iemand te storen door vervuiling of lawaai. Het trekt zelfs heel wat gezinnen aan.

Slim energiebeheer

Ons engagement in de ABB Formula E gaat niet louter om sponsoring, maar om partnership. We willen ook onze technologie in de kijker plaatsen en testen. Bij de overgang van vervuilende naar propere energiebronnen komt vooral energiemanagement kijken. De zon en de wind laten zich immers niet op commando bedienen. Een gasturbine wel. In de ABB Formula E wint de wagen met het beste energiemanagement. De racewagens hebben allemaal dezelfde batterij en recupereren energie wanneer ze vertragen. Dit gebeurt allemaal op kleine schaal in de wagen, maar voor ons is het interessant om te kijken hoe we dit op grotere schaal kunnen toepassen. Hoe kunnen we een overschot aan energie opslaan? Als we meer energie nodig hebben, hoe genereren we die?

Andere wereld

De ABB Formula E is steeds meer in opmars. En ik merk dat de bewustwording rond elektrisch rijden groter wordt, zeker bij de jongere generatie. Mijn kinderen zijn daar al veel meer mee begaan. Ik verwacht dat de omslag naar elektrisch rijden vlugger zal verlopen dan we denken. Vergelijk het met de televisietoestellen. Dat waren grote beeldbuizen en toen was er plots de flatscreen-tv. Velen hielden vast aan de beeldbuizen die een betere kwaliteit leverden, met een ‘warmer’ scherm. Niemand geloofde in de vlakke tv’s tot het plotse kantelpunt. De kosten van de technologie daalden en er ontstond genoeg capaciteit, vooral vanuit Korea en Japan.

Met elektrische auto’s zal het net hetzelfde zijn. Misschien duurt het een halve of een hele generatie, dat is persoonsgebonden. Maar je ziet dat zelfs petroleummaatschappijen zoals Shell volop investeren in elektrische laadinfrastructuur. Die technologie zal ook doorbreken in het openbaar vervoer, bij elektrische bussen bijvoorbeeld. ABB ondersteunt vandaag projecten met elektrische bussen en hun laadinfrastructuur in steden zoals Charleroi, Namen of Luxemburg. Ik ben er 100 procent zeker van dat onze kleinkinderen zullen leven in een wereld die helemaal anders aangedreven wordt.

Maak de klik

Zelf heb ik de stap naar elektrisch rijden zes maanden geleden gezet. Ik wilde vooral weten hoe het is om alles te plannen en geregeld te krijgen. Je moet weten: ik rijd zo’n 40.000 km per jaar en had voordien een dieselwagen met een actieradius van 1.000 km per tankbeurt. Maar dat is helemaal anders nu. Ik rijd nu al zes maanden elektrisch en heb maar één keer onderweg moeten ‘bijtanken’. Alle overige laadbeurten kon ik perfect inplannen. Je moet je organiseren en een klik maken.

Als ik zie dat mijn batterij bijna leeg is, dan kan ik thuis opladen. Of op kantoor. Bij ABB hebben we in de Benelux een vijftal vestigingen waar we kunnen opladen. Meer en meer hotels bieden een laadstation aan om ’s nachts de batterij op te laden. Ook bij klanten of zoals aan het station in Gent. Daar kun je bijna aan de ingang van het station parkeren en is er een laadpunt. Op veel vlakken is het aangenamer om met een elektrische wagen te rijden. Het komt er alleen op aan om de klik te maken en je te organiseren.

Categorieën and Labels
Over de auteur

Jo Pauwels

Jo Pauwels is sinds november 2017 Managing Director, ABB Benelux. Jo focust op leiderschap in baanbrekende technologie op het gebied van elektrische energie en automatisatie voor nutsbedrijven, industrie, transport en infrastructuur. Hij geeft prioritaire aandacht aan bestaande en potentiële klanten, gemotiveerde en deskundige medewerkers in een inspirerende en gezonde bedrijfscultuur. Bij ABB sinds 1981.
Opmerking bij dit artikel plaatsen